Een uitleg over veiligheidsschoenen

  • By admin
  • 26 October, 2014
  • Comments Off on Een uitleg over veiligheidsschoenen

Een uitleg over veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen ook wel “stalen neuzen” of “werkschoenen” genoemd. Hebben hun naam te danken aan de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn om de schoen zo veilig mogelijk te maken voor de situatie waar deze in gebruikt word. De meeste bekende maatregel is de stalen neus, dit is echter een achterhaald iets want tegenwoordige is deze neus vaak helemaal niet voorzien van staal, maar daar dadelijk meer over.

Verschillende veiligheidsklassen voor de schoenen

De veiligheid schoenen zijn verdeeld in een aantal “klassen” ook wel “normeringen” genoemd, dit om duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende veiligheidsmaatregelen die genomen zijn. Er zijn vijf verschillende veiligheidsklassen voor veiligheidsschoenen. Ik zal beginnen bij het begin, de S1 normering.

De S1 normering is een veiligheidsschoen met een bescherm neus en heeft antistatische eigenschappen, dit komt door de hiel in de schoen die deze statische energie opneemt.

De S2 normering is een aanvulling op de S1 normering. Dat wil zeggen dat de S2 dezelfde eigenschappen hebben als de S1 en is deze schoen ook nog waterafstotend.

De S3 veiligheidsschoen is de meeste gebruikte normering en heeft naast de eigenschappen van de S2 normering ook nog een antislip profiel een beschermende tussenzool, deze zorgt ervoor dat scherpe voorwerpen de schoen vanaf de onderkant van de schoen niet binnen kunnen dringen.

De S4 veiligheidsschoen is gebaseerd op de S1 normering, het mooie van deze normering is dat de schoen gemaakt is van kunststof waardoor deze veiligheidsschoen geheel waterdicht is.

De S5 normering is gelijk aan de S4 normering en heeft naast de volledige waterdichtheid ook nog een beveiligde tussenzool samen met een antislip profiel.

Wanneer u werkschoenen gaat kopen kunt u uw verkoper vragen naar de verschillende mogelijkheden voor uw beroep en welke veiligheidsschoen hier het beste op aansluiten. Zorg er altijd voor dat u de juiste normering draagt!

Categories: Doe het zelf